Recensies
Seniorweb: Veel gebruikt afkortingen in SMS-taal
Verstuurt of ontvangt u wel eens tekstberichten met uw mobiele telefoon? Dan is het handig om wat afkortingen te kennen. Jaap van Rij bespreekt een boekje hierover. Lees meer…
AOb: De taal van 2004 ZOTKE? LKKR, VLEKJES!*
Zaten pubers vroeger urenlang aan de telefoon, tegenwoordig msn’en ze via de computer massaal en in een razend tempo met hun vriendjes en vriendinnetjes. Net als bij sms’jes via de mobiel gaat het om korte berichtjes waarin afkortingen als ‘suc6′ (succes) of ‘w8ff’ (wacht even) veelvuldig gebruikt worden. Docenten zien deze afkortingen al terug in het huiswerk. Sommigen spreken er schande van, anderen zien het als een trend die wel weer overgaat. “Misschien dat bepaalde creaties blijven, maar dat is het mooie van taal, die blijft veranderen.” Lees meer…
De Gooi- en Eemlander: SMS-taal 1000maal
Internet en SMS hebben een soort turbotaal in het leven geroepen. Omdat het tikken van lange zinnen bij chatten en zeker bij SMS vervelend is zijn er tal van afkortingen ontstaan. Populaire afkortingen voor bijvoorbeeld kusje (X) kent iedereen wel, maar dat SEX betekent: Software Exchange (programma’s uitwisselen) zal niet iedereen weten en zo komen de misverstanden in de wereld. Met name de driftig chattende tieners zijn uiteraard zeer bedreven in sms-/internettaal en als oudere val je al snel door de mand als je probeert mee te doen. In het mini-boekje ‘SMS taal 1000 maal’ van Louis Hilgers zijn deze afkortingen (Nederlands en Engels) terug te vinden. Ook zijn de bekende emoticons of emotes opgenomen: ;-) voor een knipogend gezichtje is bekend, maar =):-) voor Abraham Lincoln zal niet iedereen weten. Het boekje is erg handig voor chatters en SMSers